Λογότυπο Interreg
Υδάτινοι δρόμοι και ιστορίες στο Ε4 και στα Γεωπάρκα της Ανατολικής Μεσογείου

Icon of crete    ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ Ε4 ΚΡΗΤΗ

ΧΡΥΣΟΠΗΓΗ - ΔΑΦΝΗ - ΑΝΕΒΡΥΤΑ
ΑΔΡΟΜΥΛΟΙ
(Παράκαμψη Μόντε Φόρτε)

Το Ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4 στο Γεωπάρκο της Σητείας ξεκινά από τη Χρυσοπηγή, ένα χωριό που βρίσκεται στη συμβολή δύο μικρών κοιλάδων σε στρατηγική θέση, πάνω σε πέρασμα που ενώνει τη δυτική με την ανατολική πλευρά του ορεινού όγκου της επαρχίας Σητείας.

ΑΔΡΟΜΥΛΟΙ - ΒΟΡΙ
ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΑΔΕΣ

Στο χαμηλότερο σημείο της κοιλάδας των Λιθινών βρίσκεται ο εγκαταλελειμμένος οικισμός των Αδρομύλων μέσα σε πανύψηλα πλατάνια με άφθονο νερό από τις πηγές που υπάρχουν στη περιοχή και τον ποταμό που διασχίζει την κοιλάδα.

Παπαγιαννάδες - Ανδρομύλοι

ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΑΔΕΣ - ΕΤΙΑ
ΧΑΝΔΡΑΣ

Μια κομψή κρήνη στολίζει τη μικρή πλατεία του χωριού Παπαγιαννάδες, ενώ λίγο πιο κάτω διατηρείται ακόμα το παλιό πηγάδι με την χειροκίνητη αντλία.

ΧΑΝΔΡΑΣ - ΖΗΡΟΣ
(Παράκαμψη Βόιλα)

Ο Χανδράς ή Χαντράς είναι ένα κεφαλοχώρι στο Οροπέδιο Αρμενοχαντράδων. Ο οικισμός της Βόιλα βρίσκεται κοντά στο Χαντρά σε μια απότομη πλαγιά που από νοτιοανατολικά αποτελεί φυσική οχύρωση, ενώ ένα χαμηλό τείχος που σώζεται τμηματικά, οχυρώνει την υπόλοιπη περίμετρο προς την κοιλάδα.

Χανδράς - Λίμνη Ζίρου

ΖΗΡΟΣ - ΣΚΑΛΙΑ - ΜΑΥΡΟΣ ΚΑΜΠΟΣ
ΖΑΚΡΟΣ

Τα Σκαλιά είναι ένας εγκαταλελειμμένος οικισμός που βρίσκεται περίπου στη μέση της όμορφης πεζοπορικής διαδρομής του Ευρωπαϊκού μονοπατιού Ε4 μεταξύ των γραφικών χωριών Ζήρου και Ζάκρου.

ΖΑΚΡΟΣ - ΦΑΡΑΓΓΙ ΝΕΚΡΩΝ
ΚΑΤΩ ΖΑΚΡΟΣ

Το γραφικό χωριό της Ζάκρου με τις πλούσιες πηγές βρίσκεται στο ανατολικότερο άκρο της Κρήτης. Ήταν και παραμένει κεφαλοχώρι με εύφορη γεωργική γη.